Groepen WEST-AFRIKAANS (djembé)

Hier een prachtig kort filmpje waarin de essentie en sfeer van het Afrikaans slagwerk & leven helemaal tot uiting komt….

{youtube}lVPLIuBy9CY{/youtube}

Sander geeft djembé- & doundounlessen.

Bij de drie lesgroepen (waaronder een optreedgroep) (op dit moment alleen in Huijbergen) wordt diep ingegaan op de traditionele West-Afrikaanse ritmes, waarbij het doel is om uiteindelijk de instrumenten en samenspel zo goed mogelijk te beheersen.

De West-Afrikaanse handtrommel (djembé dus..) wordt in deze groepen gecombineerd met andere West-Afrikaanse percussie-instrumenten, zoals de doun-douns (Doundounba-Sangban-Kenkeni), kleine percussie (bellen, caxixi), en ook één van de alleroudste communicatie-instrumenten speelt een rol: de krin… Tijdens optredens wordt er soms ook gewerkt met een danseres om er een complete show van te maken.

Tijdens de lessen met één van de groepen leer je al doende ten eerste de basisslagen als de bas, open (& closed) tone en slap (closed slap). Later wordt ingegaan op bijzondere slagcombinaties als taps, flams. Verder wordt er gewerkt vanuit een hoofdritme met begeleidende partijen (ensemble-opzet), daarbij gebruik makend van solostukjes, ‘vraag & antwoord’-stukken, enchauffements van zowel djembé als douns, en zangstukken. 

Andere facetten over ritmiek die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de opzwepende ‘rechte’ ritmiek, alsook de typische ‘ronde’ Afrikaanse 12/8-ritmes en ‘shuffle-feel’. Alle stukken die worden behandeld zijn vanuit de basis originele, traditionele ritmes en breaks, soms aangevuld met eigen stukken.

Tenslotte krijg je bij het spelen in een groep te maken met polyritmiek (cross-rhythms) en ‘vraag & antwoord’-stukken.

In Huijbergen leidt Sander 3 West-Afrikaanse slagwerkgroepen, MAKASÍ, SIYA KHONA & vergevorderde optreedgroep TAM TAM FOLA d’AFRIQUE genaamd.

Via de link ‘Djembé & douns MAKASÍ’  op de homepage van deze website kom je alles te weten over de 3 lesgroepen en lessen in Huijbergen. Klik HIER als je het artikel wilt lezen dat op 27 januari 2012 is verschenen in dagblad BN De Stem over MAKASÍ in Huijbergen!

Meer informatie?, stuur een mailtje naar berkdrums@gmail.com