Slagwerkgroepen

Allereerst hier even een prachtig kort filmpje waarin de essentie en sfeer van het Afrikaans slagwerk & leven helemaal tot uiting komt….’Life Is Rhythm’…en je ziet zelfs hoe een djembé wordt gemaakt, prachtig…

In Huijbergen heeft Sander 3 West-Afrikaanse slagwerkgroepen: “MAKASÍ” (na de zomer van 2010 opgericht in Hoogerheide), paar jaar daarna werd de startersgroep “SIYA KHONA” opgericht & vanaf de zomer 2019 is de optreedgroep “TAM TAM FOLA d’AFRIQUE” zeer actief.

Sinds januari 2012 vinden de lessen wekelijks plaats bij Multifunctioneel Centrum De Kloek, Prior Borrekensstraat 1, in Huijbergen.

Sander heeft ook ruim 10 jaar een lesgroep in Zevenbergen gehad (Eerst met de naam Bia Karanga, wat later On Y Va werd), maar deze groep is opgeheven in 2021 vanwege het te volle werkschema. De leerlingen zijn doorgegaan bij Sander’s lesgroepen in Huijbergen.

Tijdens de djembé(& doun-)lessen wordt er gewerkt aan het aanleren & uitbouwen van traditionele West-Afrikaanse ritmes en arrangementen op djembé’s en doundouns, zodat je als groep & individu je spel / kunnen / muzikaal gevoel / techniek / know-how en dus je spelplezier uitbouwt (& tijdens de optredens kunt laten horen en zien).

Naast de traditionele djembé, worden in de groep veel andere instrumenten gebruikt zoals de West-Afrikaanse bastrommels ‘doun-douns’, kleine percussie als bellen en caxixi, en één van de oudste instrumenten: de krin. Sinds september 2018 maakt bij optredens soms ook een danseres deel uit van de groepen (& vanaf 2022 treedt Tam Tam Fola d’Afrique op met twee vaste danseressen).

Er worden dus regelmatig optredens gegeven, wat een belangrijk onderdeel vormt, en ook een groepsdoel is omdat dat het (samen)spel bevordert, natuurlijk leerzaam is betreft speeltechniek en de ultieme test is om lekker te spelen met z’n allen buiten de wekelijkse lessen.

De lessen vinden plaats:

-iedere donderdagavond (Makasí) (volgens schoolrooster NL-Zuid) tussen 20:00 u – 22:00 uur.

-iedere dinsdagavond (Siya Khona) (volgens schoolrooster NL-Zuid) tussen 19:00 u – 21:00 uur.

-eenmaal per 14 dagen op dinsdagavond (Tam Tam Fola d”Afrique) (volgens schoolrooster NL-Zuid) tussen 20:30 u – 22:00 uur.

Na afloop wordt er altijd nog gezellig wat gedronken aan de bar in “de Kloek”.

Heb je interesse en wil je meer informatie over de groep, stuur dan even een mailtje naar: berkdrums@gmail.com Voor de les-, en optreedgroepen zijn we sowieso altijd op zoek naar spelers met en zonder ervaring.

Ook het leren bespelen van de douns & bellen komt aan bod…
Sander met enkele top-spelers waar hij regelmatig les bij neemt (v.l.n.r. Ibou Niang, Sander, Mafall, Ousmane Seye)